Thursday, 15 December 2011

Allah sayang akan ciptaannya

Assalamualaikum ..... # SHARING IS LOVING #

hye pengushar blog ;)


-dalam dunia ni semua orang penah melalui zaman kejatuhan , zaman kekecewaan , dengan lebih sopan penah melalui pelbagai dugaan dalam hidup , *susah,sedih,* semua tu telah dirancang oleh allah , Allah yang menguji kita , aku sendiri pun penah diuji , sekarang pun .

PERSOALAN HIDUP SEORANG MANUSIA... KENAPA?

Kenapa Aku Diuji Sampai Macam Ni?
" Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan (saja) mengatakan: "Kami telah beriman," sedang mereka tidak diuji lagi? Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta. " -(Surah Al-Ankabut ayat 2-3)

Kenapa Aku Selalu Tak Dapat Apa Yang Aku Nak?
" ..... Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui. " -(Surah Al-Baqarah ayat 216)

Kenapa Ujian Terhadapku Ini Sangat Berat?
" Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya." -(Surah Al-Baqarah ayat 286)

Kenapa Aku Sering Kecewa?
" Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah (pula) kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman. " -(Surah Al-Imran ayat 139)

Bagaimana Aku Nak Hadapi Semua Ini?
" Hai orang-orang yang beriman, bersabarlah kamu dan kuatkanlah kesabaranmu dan tetaplah bersiap siaga (di perbatasan negerimu) dan bertakwalah kepada Allah supaya kamu beruntung. " -(Surah Al-Imran ayat 200)
"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan solat. Dan sesungguhnya yang demikian itu sungguh berat, kecuali bagi orang-orang yang khusyu', " -(Surah Al-Baqarah ayat 45)

Apa Yang Aku Dapat Daripada Semua Ini?
" Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mukmin, diri dan harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka ..." -(Surah At-Taubah ayat 111)

Kepada Siapa Lagi Aku Hendak Berharap?
" ....Cukuplah Allah bagiku; tidak ada Tuhan selain Dia. Hanya kepada-Nya aku bertawakkal. Dia adalah Tuhan yang memiliki 'Arsy yang agung. " -(Surah At-Taubah ayat 129)

Aku Dah Tak Tahan Lagi! Bosan Dengan Semua Ini!
" ....dan jangan kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah, melainkan kaum yang kafir." -(Surah Yusof ayat 87)

Semoga segala persoalan dan rintihan yang melanda jiwa dan sanubari kita terubat dengan janji-janji Allah. Sesungguhnya kepada kitab suci Al-Quran lah tempat kita merujuk segala permasalahan. Kerana ia adalah penawar. Penawar untuk kita. Marilah kita kembali kepada Al-Quran. Kembali mengamalkan ajaran yang terkandung sepenuhnya. Semoga Allah memberkati kita semua.. InsyaAllah..
Semoga kita semua sentiasa bersabar, mengingati Allah dan berdoa selalu di dalam menghadapi apa saja bentuk ujian yang mendatang.

PERCAYALAH sesungguhnya Allah menyayangimu :)

*maklumat semua tu , semua orang punye , copyandpaste ,, share untuk korang ;) thank <3

Thursday, 8 December 2011

PART 3

Asslamualaikum semuaaaa ~


Harini dah 9hb ! 9hb ! <-- dah lama tggu tarikh ni .. tarikh ni lahh dak poli aku tggu .. sebab ape ?
Sebab tarikh keluarnye Result . hmmmm .. time exam dah cuak , time stdy dah cuak subject2 final uh .. 



pagi-2 aku dah cek result , dengan perasaan semangat , takot , nervous ,.. :') <-- serammniyhhh 
dengan mukanye yg tak mandi .. teruk on lappy ... bukak internet , 


1- Buka Facebook , <-- mane lah tau ade citer baru ,, xD
2- Search Google --- Web Politeknik johor bahru --

- cek lah keputusan .. masok IC .. hmm takott ! -- >


















3- huh . nk tekan hantar ke tak  , hantar ke tak . nanti last2 tengok jugak kan .. dah tekan Bismillahirahmanirrahim ---> fuhhhhh Amek kau 


-inilah keputusan Semester 1 aku - giler teruk sey .. satu gagal . see kan ? malas aku ni -.- .. yg failed teknologi elektrik E+ lagi .. hmm nampaknye subject ni lah aku kena carry ..YA allah .. kuatkan aku...

*kita dah usaha lebih dan tawakal apa yang kita dapat* Alhamdulilahh ,,

*Berazam pointer 2.63 tuh akan bertukar next semester dgn lebih baik *  



pada kawan2 law aku bnyk main2 ingat kan aku ea , jangan lempang pulak hee Good luck k classmate politeknik ibrahim Sultan ... 

Tuesday, 6 December 2011

PART 2

Assalamualaikum ..  <-- update lagi hari ni .. 


ade member request .. biase la , takkan facebook jer ke yg ade request ? blog pun ade . haha
meyh sini " yang jauh sana kita dekat kan , yang dekat kita rapat-2 kan , yang rapat kita erat-2 kan " :)
*Mengeratkan Ukhuwah itu baik* 



First update , hee ade member-2 ni ade lah . mai sini aku kenalkan member aku yg nk sangat aku citerkan pasal dia dalam ni .. hee sorang gegirl sorang boboi :D  . haa yang gegirl ni .. jeng jeng jeng .. meka-2 ni kenalan aku dekat poli , sama2 susah sama senang kita harungi bersama cewahh <-- yeke ? hee 

1- yang gegirl :) nama diberi nurraihan nada binti jamaluddin .. asal kuala Lumpur . orang paggil nada cinta .wahh ;p hee first aku jumpe dia ni dalam bengkel . fuhhh first time aku tengok dia ni . wahh . nak kata comel . memang comel . ;p <-- yeke nada ? ,dia suka wane pink ^^ hee adakah ini nada cinta yang sebenar ? ecehh . haha itu citer indon .. tapi dia bukan indon . hee sometimes tgk nada ni manja jugak .. hhaa *sebenarnye ta tau nk citer ape ni . haha aku dia n sorang member lagi law lepas kelas je . p keluar cari kedai yang ada roti canai . fuhh sedap makan sama2 . tapi ade time uh buat penat je jln jauh2 , dengan kepeluhan yang teramat yang boleh banjir jalan kong kong uh .. sedih :'( tgk kedai roti tu tak bukak . haha yang penting cun la nada ni .. time jalan ngan dia . ramai gak ngorat dia . haha kantoi ;p .. hee nada nada terima kasih . aku ase seronok kawan ngan kau :D . sayang kau jugak ye . ^^





-ni lah nada cinta- omeykan ^^

2- ni lagi satu boboi . hee Muhamad Azizi bin Mustafa :) the one best friend... Stay shah Alam ..kalau korang tengok sekali dari jauh macam bruce lee beb , series ni beb . haha lex GG hee dia dia dia ni suka sangat tengok naruto . aku pun ta tau . sampai boley tiru gaya orochimaru . hahaahahha <-- ok tipu . eh tapi same2 buatkan .. . hehe ok orang panggil dia ; GG . wahh glamorr ar ko .. hehe law dlm kelas memang fokus gila , tapi law dah giler memang gelak sakan la...time lepak at bilik mem *huz,shah* , memang suka buat bising dalam bilik uh .. huhu ingat lagi , last sem 1 .. time study , masing-2 serius giler , time pas exam uh . pergi bilik reakreasi , buat bilik sendri . masing2 dalam uh budak2 kelas kita . haha memang giler time uh . bilik uh buat lepak , buat tmpt online , lagi-2 buat tempat gelanggang bola+takraw . haha ni idea Adam lah ni <-- adam uh lupe lak nama uh -.- .. so geng2 kau la GG .. haha . giler betul sampai mlm pun jadi nak men bola kertas uh . haha lawak betul laaa ..nasib bek aku hebat xD ase tuh la kenangan kita dok dalam hitech 1 the best ^^ . kan kan ..
bila lagi kita nak men cam uh ?? kat uma kau boleh tak ? hahaha .....

-ini lah GG- imam :D

sekali tengok macam bruce lee ;p -- > peace GG


*Sem 2 dah nak sampai dah . bape hari lagi je .. huhu hope korang DKm 1A eh dah 2A kan ? hehe ..
sekarang masing-2 dah dok umah sewa masing2 :( . dah lah umah sewa jauh kann . cam ne nk jumpe . jumpe at poli je la nampaknye .. dulu time dok asrama . pergi kelas saing2 je kan .. hee hope nanti da sem 2 dapat sama2 balik sama2 ea . nanti law ade pape2 kita group tau ! aku dah cop korang ni .hehe miss :)


Pada member yang lain , tak dapat aku nk citer pasal korang ni ..nada n GG dah request , aku update :) hehe


thank jadi member aku ^^ *sayangkoranglahdkm1a*

PART 1

Assalamualaikum .. 


bismillahirahmanirahim..bersyukur kita kehadrat ALLAH kerana masih lagi bernafas dan menikmati keindahan AlamNya..


Harini 6/12/2011 .. 13/12/2011 <-- dah naek SEM 2 :(


9hb Result Politeknik dah nak kuwa dah , haihhhh .aku stdy at politeknik johor bahru , dan namanye yg telah convert dengan lbh Glamour is Politeknik Ibrahim Sultan , :) orang tanye aku , kau study mana ? sy stdy at PIS . sambil tunjuk PEACE :D .hehe RESULT ! risau giler entah brape dapat . time exam hari uh . jwab je mane2 yg tahu .. tapi tak tau betul ke tak jawapan tuh . wahai penanda kertas .. Ya allah kau lembutkan jiwa penanda kertas aku supaya tenang lah dia tanda kertas aku . AMIN~ hehe <-- sape yg tak takut kan . haihh rasa aku ni tiap2 mase gementah , lagi2 nak terkencing .. HAHA .biase lah , time SEM 1 baru men2 , dah pertengahan bulan baru la mula serious nk study betul , alhamdulilah , allah menghantar kan seorang kawan yg berjiwa STUDY+SMART , ley la aku berstudy GROUP :) thankz mem ..
Credit to ; DKM 1A -> selaku ketua kelas ; Jawa and BOB , dan member lain , shah , huz , GG , zapin , dud , nada , ila , ain , sape lagi . ramai . hee thank lot , see u in SEM 2 ea . gonna miss u all so much ^


-aku ade pic ni je . hee- PEACE

Thursday, 1 December 2011

Awesome ade blog ? heee ;p

Assalamualaikum , semua yg omey-2 , encem-2 .. 

Beradanya , Terwujudnya , Terciptanya BLOG aku , ' adik aku yg buatkan ' haha

MyFirst Sight about BLOG :') : jeng,jeng,jeng
1- Ape benda lah '' blok - blok '' ni ..
2- Merepek je buat blok ni ....
3- Orang-2 yg kuat beranganje buat blog ni..
4-Kalau aku ade blog , ape aku nak membebel kat blog ni...
5-Untunglah sape yg ad blog ni....
6-Sungguh tinggi Kesasteraan sape yg ade blog ni....
7-sape yg ade blog ni tergolong diantara orang-2 yg bijak sana.. yeke ? 


Ops..ok dah , rasanye ad 7 je '' kot '' . Tetapi pada hakikatnye ZharfanDaim buat jugak blog . ( dulu dok ngato blog-2 ni tapi buat jugak kan ) .


Atas Dasar ape ZharfanDaim created blog ? .Atas DASAR BUKA PINTU ? HAHA
1- Nak jugak cam orang len yg ada blog .
2-Rasa macam ' AWESOME ' bila ada blog .
3- Boleh lah dok berjiwang dalam blog panjang lebar . yelah , member dok kato kito ni ' mat jiwang ' ..
4- Boleh lah Meluahkan perasaan awww awww ;p 
5-Sharing is Loving <3

;; Nak buat macam mana ZAMAN DAH MODEN ,


 HARIMAU MALAYA PUN DAH MAJU AUMMM
TQ adikku Damia ;p sudi jugak kau ajar abg kau buat blog ea . lalala :)

*taksangkalaginiyhbuatblog :)